071-8878857 info@privyon.nl

Google past na privacydruk Analytics in heel Europa aan

Door Herman Braam, 7 oktober 2013.

In een van mijn eerdere blogs heb ik geschreven dat je Google Analytics in Nederland niet kunt gebruiken als je je aan de wet bescherming persoonsgegevens wilt houden, terwijl dat in Duitsland wel mogelijk is. Daar zijn Google en de privacy toezichthouder al in 2011 overeengekomen hoe gebruikers van Google Analytics aan de privacywet kunnen voldoen. Met de inhoud van die blog als input kwam journalist Andreas Udo de Haes, na goed speurwerk, tot de ontdekking dat Google een belangrijke verandering in haar Europese privacybeleid gaat doorvoeren.

Hij heeft daarover het volgende artikel in Webwereld geschreven:

Google past na privacydruk Analytics in heel Europa aan

7 okt. 2013 door Andreas Udo de Haes Google+

Nieuws – Google buigt onder druk van Europese toezichthouders en biedt nu een apart contract aan voor Google Analytics-gebruikers. “Een belangrijk keerpunt en grote zwaai.”

Google doet een belangrijke concessie aan Europese privacywaakhonden: gebruikers van Google Analytics kunnen nu desgewenst een zogenaamde bewerkersovereenkomst sluiten. Dat laat het concern aan Webwereld weten. Tot nog toe weigerde Google dit, omdat het zich op het standpunt stelt dat het zelf met Analytics geen persoonsgegevens verwerkt.

Eis van alle privacywaakhonden

Alleen de Duitse waakhond had Google al in 2011 zo ver gekregen dat het Analytics aanpaste. Andere toezichthouders, verenigd in de artikel 29 werkgroep, eisten vorig jaar oktober dat Google deze wijzigingen in heel Europa uitrolde. De kwestie is onderdeel van het brede Europese privacyonderzoek naar Google door verschillende waakhonden, waaronder het Nederlandse CBP, maar ook in Frankrijk, Engeland Duitsland en Spanje.

Uit een recent CBP-besluit over TP Vision, een fabrikant van smart-tv’s, kan worden concludeerd dat in principe alle Analytics-gebruikers de privacywet overtreden, omdat een verplichte bewerkersovereenkomst ontbreekt.

Cruciaal contract

Google heeft nu toch besloten Analytics Europabreed aan te passen aan de wensen van de toezichthouders en gebruikers. “De laatste jaren hebben Google Analytics-klanten ons gevraagd om een bewerkersovereenkomst die verduidelijkt hoe Analytics-gegevens worden opgeslagen, gebruikt en beveiligd. Om in deze behoefte te voorzien, zijn we verheugd om een optionele bewerkersovereenkomst aan te bieden aan klanten in de EU, Noorwegen, Zwitserland en IJsland”, aldus Google in een verklaring.

Dit besluit is zo recent genomen dat de bewerkersovereenkomst voor Google Analytics momenteel alleen nog maar beschikbaar is in het Engels. Vertalingen komen waarschijnlijk binnenkort, aldus Google. Andere aanpassingen, zoals het anonimiseren van IP-adressen en uitzetten van datadelen met andere Google-diensten, waren al langer beschikbaar voor alle gebruikers.

CBP weet nog van niks

Privacyspecialist Herman Braam van Privyon, die eerder over de kwestie schreef, noemt het besluit van Google in een reactie “een belangrijk keerpunt”. “Dit is een grote zwaai van Google,” aldus Braam.

Het CBP is zelf nog niet op de hoogte van enige toezegging van Google, laat de woordvoerster weten. De toezichthouder wil daarom niet reageren, maar ook omdat de kwestie “onderdeel is van het lopende onderzoek”.

Achtergrond: Google Analytics eindelijk legaal in Nederland

Over de auteur: Herman Braam is oprichter en eigenaar van Privyon.
Specialist in vraagstukken op het snijvlak van IT en privacy. Helpt organisaties te voldoen aan de privacywetgeving
Contact via
hbraam@privyon.nl of LinkedIn.